Ord kan inspirere.
Ord kan glæde.
Ord kan såre.
Ord kan ændre verden.

Historier er derfor omdrejningspunktet for mennesker.
Det er gennem historier, vi møder hinanden.
Det er gennem historier, vi nedbryder fordomme og bygger bro.
Det er gennem historier vi forstår os selv,
vores medmennesker og den verden vi lever i.

Min pen og mine ord har altid været mine tro følgesvende.
Lige siden folkeskolen, da jeg elskede at skrive historier.

Om Simi Jan

Simi Jan har modtaget flere priser for sin journalistik og har siden 2006 rapporteret fra adskillige brændpunkter som TV2 Nyhedernes korrespondent. Hun har også været vært på Go´ Aften Live og er forfatter til to bøger.
Simi Jan er freelancer og er en eftertragtet foredragsholder og ordstyrer samt kommentator på Afghanistan/Pakistan/Iran og kvinderettigheder.

Hun har holdt flere key-talks til konferencer for bl.a. Røde Kors, Human Rights Watch, NGO-Dagen og Kvindernes Internationale kampdag.

På Børnenes Dag i FN-Byen i 2018 blev Kronprinsesse Mary inspireret af Simi Jans tale om afghanske kvinder og børn. Mary Fondens særlige donation 2018 gik derfor til et krisecenter for kvinder i Kabul.

I 2012 debuterede Simi Jan med den anmelderroste bog ”Til te hos Taleban”, der også lå på bestsellerlisten. I 2022 udkom hendes stærkt personlige beretning ”Kære Kabul” om Kabuls fald i 2021, hvor hun som den eneste danske journalist var vidne til verdenshistorien, da Taliban kom tilbage til magten.  

Simi Jan blev ansat på TV2 Nyhederne i 2006, men sagde året efter farvel til sit faste job for at udleve sin drøm om at arbejde som udenrigskorrespondent. Hun flyttede i efteråret 2007 teltpælene til Pakistan og senere Afghanistan, hvor hun boede og arbejdede for TV2 Nyhederne og Dagbladet Politiken i næsten fem år.

Arbejdet i disse to lande blev til en personlig dannelsesrejse for Simi Jan, der fik fuldendt sin egen rodede familiehistorie midt i de konflikter, som har plaget begge nationer. Og fik nogle vigtige livsindsigter og erfaringer, der har formet hende som menneske.

Simi Jan har også rapporteret fra utallige andre steder i verden – alt fra terrorangreb i Europa til konflikter i Iran, Libyen, Egypten og Tyrkiet.

Simi Jan er født i Gentofte i 1979, uddannet journalist fra Napier University i Edinburgh, Skotland i 2003 og har siden læst Mellemøststudier og arabisk ved Syddansk Universitet.

Lige siden folkeskolen har Simi Jan vidst, at hun ville være journalist. Allerede som 22-årig journaliststuderende rejste hun spontant til Makedonien for at rapportere om en eskalerende konflikt i 2001. Hun skrev artikler for Dagbladet Information. 

I 2003 fik hun en BA i journalistik fra Napier University i Edinburgh, Skotland. Men hjemme i Danmark, ville ingen ansætte hende. I stedet fik Simi Jan et timelønnet job som producerassistent på P1.

I 2005 rejste Simi Jan på eget initiativ til Kashmir i Pakistan for at rapportere om det kraftige jordskælv, der dræbte over 76.000 mennesker. Hun skrev for Dagbladet Politiken og lavede indslag til Radioavisen og P1. Samme år var hun med til at tilrettelægge serien Islams Ansigter på P1.

I 2006 – tre år efter hun blev uddannet journalist – blev hun headhuntet til TV2 Nyhedernes udlandsredaktion. Men blot et år efter sagde hun farvel til fast løn og feriepenge og blev freelancer. Hun ville udleve sin drøm og rejse ud i verden.

I 2012 debuterede hun med den anmelderroste bog “Til te hos Taleban“, der også lå på bestsellerlisten. Og i 2022 udkom ”Kære Kabul”, der også lå på bestsellerlisten og resulterede i at Simi Jan blev nomineret som ”Årets Stemme” ved Elle Awards.

Awards

Simi Jan er blevet hædret med flere priser for sin journalistisk. Her er nogle af dem:

2024: Nomineret til TV-prisen for sin historie om Pigen i Pink i Kabul, som var blevet væk fra sine forældre i lufthavnen. Efterfølgende ledte Simi efter hende og blev genforenet med hende i Norge efter to år.
Her er link til historien

2023: Nomineret som Årets Stemme ved Elle Awards.

Kategorien ’Årets stemme’ fokuserer på en eller flere personer, der har skilt sig ud i 2022/2023, fordi de har brugt deres stemme til at sætte vigtige agendaer på dagsordenen, som vi alle har lyttet til og som har bidraget til og påvirket den offentlige samtale.

“Simi Jan, tog os med bogen ‘Kære Kabul’ med til sin farfars hjemland Afghanistan, da Taliban overtog styret i august 2021. Hun fortæller sårbart og dybt personligt om det land og det folk, der har sat et helt særligt aftryk i hende på en måde, så vi som læsere, fanges og røres dybt.”

2022: Nomineret til TV-prisen for sin dækning af Kabuls fald i 2021.

Marts 2015: Hædret som ”lyserød elefant nummer 100” for at være en af de 100 ”synlige, usædvanlige kvinder, der på markant vis har præget samfundsdebatten i de seneste 100 års danmarkshistorie.”

”Der er ingen tvivl om, at Simi Jan er fremtiden. Hun er en ung kvinde med indvandrerbaggrund, som bruger sin egen baggrund professionelt og sine personlige erfaringer i sine reportager fra steder, som de færreste kender.

Midt i al den krig og gru og terror, vi oplever, fortæller hun også jævnligt historier om almindelige mennesker fra Kabul og omegn og flytter dermed grænserne for, hvad der er interessant at fortælle i en verden med krig, religiøse konflikter og politik uden demokrati.”

Jytte Hilden, tidligere kulturminister og initiativtager til “99 lyserøde elefanter”.
Nogle af de andre lyserøde elefanter er Emma Gad, Karen Blixen, Nathalie Zahle, Sofie Gråbøl og Helle Thorning-Schmidt.

November 2013: Danners ærespris for at sætte fokus på vold mod kvinder.

“Vi kender hende som korrespondenten, der med et sjældent nærvær leverer vedkommende og væsentlige historier, og som en kvinde, der ikke er bange for at råbe op, når hun oplever uretfærdighed. For sit arbejde med at sætte fokus på kvinders rettigheder og ligestilling i særligt Afghanistan får hun Danners Ærespris 2013.”

Tidligere modtagere af Danners ærespris er blandt andre Hanne-Vibeke Holst og Ole Henriksen.

November 2012: Zonta Danmarks kvindepris.

“Simi Jan har på forbilledlig vis formået at vise verden, at der er muligt at give et engageret billede af begivenheder fra et af verdens brændpunkter. Ikke bare billeder af vold og terror, men en mere nuanceret fortælling, der går bag de mennesker, der er direkte involveret…

Som kvinde er hun gået bag facaden, er blevet inviteret ind bag murene og har taget den udfordring op, det er at være med til at nedbryde de fordomme, vi som danskere kan have om forholdene i muslimske lande.”

Oktober 2012: ”The Outstanding Young Person” af Junior Champer International

”I en alder af kun 33 år har vores modtager allerede gjort mere for forståelse for andre kulturer, end de fleste med stort møje og besvær ville kunne nå i et helt liv”.

Tidligere modtagere af TOYP prisen er blandt andre Lene Espersen, Ole Bornedal, Caroline Wozniacki og Christian Stadil.

Maj 2012: Dansk Kvindesamfunds respekterede Mathildepris, for at sætte fokus på manglen på kvinderettigheder i Afghanistan.

“I kraft af Simi Jans opråb om situationen for de voldsramte kvinder, som det lykkedes at flygte fra familie eller ægtemand, påbegyndte Politiken i slutningen af 2010 en indsamling, hvis formål var at yde støtte til et lukningstruet krisecenter i Afghanistan.
Det er på baggrund af Simi Jans engagement for at forbedre nogle af disse kvinders vilkår, at hun modtager Mathildeprisen…

Simi Jan sørgede for, at vi ikke glemte disse kvinder ved at sætte fokus på deres håbløse situation i en tid, hvor alle andre taler om at forhandle fred og helt har glemt, at et af formålene med det internationale samfunds engagement i Afghanistan netop var at forbedre og sikre de afghanske kvinders rettigheder.”

Januar 2012: Den prestigefyldte og respekterede Berlingske Fonds Journalistpris – Danmarks største journalistpris.

”Simi Jan har ikke fået noget forærende, hun har erobret karrieren. Uddannet i Skotland, sparkede døren ind til P1 Radio, hvor hun ikke kunne få et journalistjob og rejste af egen drift og for egne penge til Pakistan for at rapportere om jordskælvet i 2005 – resten er historie.
Det er historien om en self-made woman, der med en sjælden energi udfører sin journalistik”

August 2008: Årets TV-Talent ved TV-branchens årlige TV-Festival.

“Årets tv-talent er en fighter, som i alle klassiske historier møder modgang, før talentet både bliver opdaget og siden hen anerkendt

Årets tv-talent ville gerne være journalist og valgte derfor at tage en fin uddannelse fra Napier University i Edinburgh i stedet for en mere gængs dansk en af slagsen.

Men bagefter ville ingen danske nyhedsmedier tilbyde hende et job – måske på grund af hendes atypiske uddannelse, måske pga. hendes dansk-pakistanske baggrund – og måske også fordi hun ville ind i en del af branchen, hvor prototypen er en hårdkogt mand i sin bedste alder, der med en smøg hængende ud ad mundvigen rapporterer hjem om krig og ulykke.

Men heldigvis for os gav hun ikke op – og efter en periode som producerassistent fik hun sparket døren ind. Det viste sig, at netop hendes dansk/pakistanske baggrund blev en af hendes mange styrker, når hun i dag tager de danske tv-seere i hånden og sætter Pakistan og det sydlige Asien på landkortet.

Vi taler om en kvinde, kun 29 år, som er noget så gammeldags som en journalistisk fortæller, der brænder for den gode historie, om mennesker og det samfund, de lever i. Hun skildrer den rige overklasse, det fattige offer for den globale fødevarekrise.

Hun har interviewet Mullah Mohammed Yousaf Qureshi – en venligt udseende herre, som havde udlovet en dusør på en million dollars til den, som slog en af de danske Muhammed-tegnere ihjel.

Hun har stået midt i infernoet, da den daværende oppositionsleder Benazir Bhutto kom hjem og siden hen blev dræbt, interviewet forældrene til de unge pakistanere fra terrorsagen på Glasvej – for at nævne noget fra hendes alsidige produktion.

Ikke mange er i tvivl nu: Vi har at gøre med en ung, modig, kompromisløs og viljestærk reporter. En blændende tv-fortæller.”

Kontakt Simi Jan

Hvis du har spørgsmål til Simi Jan eller ønsker at booke hendes foredrag, er du velkommen til at udfylde kontaktformularen. Du får svar hurtigst muligt.

Scroll to Top