Simi Jan har modtaget flere priser for sin journalistik og har siden 2006 rapporteret fra adskillige brændpunkter som TV2 Nyhedernes korrespondent. Hun er i dag freelancer for bl.a. TV2 og skriver på en ny bog. Hun er en eftertragtet foredragsholder og ordstyrer - og optræder også jævnligt i fredagspanelet i Go´Morgen Danmark.

Om Simi Jan

Simi Jan har modtaget flere priser for sin journalistik og har siden 2006 rapporteret fra adskillige brændpunkter som TV2 Nyhedernes korrespondent. Hun er i dag freelancer for bl.a. TV2 og skriver på en ny bog. Hun er en eftertragtet foredragsholder og ordstyrer – og optræder også jævnligt i fredagspanelet i Go´Morgen Danmark.

Hun har holdt flere key talks til konferencer for bl.a. Røde Kors, Human Rights Watch, NGO-Dagen osv. På Børnenes Dag i FN-Byen i 2018 blev Kronprinsesse Mary inspireret af hendes tale om afghanske kvinder og børn. Mary Fondens særlige donation 2018 gik derfor til et krisecenter for kvinder i Kabul.

I 2012 debuterede hun med den anmelderroste bog Til te hos Taleban, der også lå på bestsellerlisten.

Simi Jan blev ansat på TV2 Nyhederne i 2006, men sagde året efter farvel til sit faste job for at udleve sin drøm om at arbejde som korrespondent. Hun flyttede i efteråret 2007 teltpælene til Pakistan og senere Afghanistan, hvor hun boede og arbejdede for TV2 Nyhederne og Dagbladet Politiken i næsten fem år.

Simi Jan er korrespondent for TV2 Nyhederne i Mellemøsten og har i en årrække boet i Pakistan og Afghanistan. Arbejdet i disse to lande blev til en personlig dannelsesrejse for Simi Jan, der fik fuldendt sin egen rodede historie midt iblandt de krige, som har plaget begge nationer.

Simi Jan har også rapporteret fra utallige andre steder i verden: alt fra terrorangreb i Pakistan og Afghanistan til konflikter og krige i adskillige lande i Mellemøsten som for eksempel Iran, Libyen, Egypten og Tyrkiet.

Simi Jan er født i Gentofte i 1979, uddannet journalist fra Napier University i Edinburgh, Skotland i 2003 og har siden læst Mellemøststudier og arabisk ved Syddansk Universitet.

Lige siden folkeskolen har Simi Jan vidst, at hun ville være journalist. Allerede som 22-årig journaliststuderende rejste hun til Makedonien for at rapportere om en eskalerende konflikt i 2001. Hun skrev artikler for Dagbladet Information. 

I 2005 rejste hun til Kashmir i Pakistan for at rapportere om det kraftige jordskælv, der dræbte 76.000 mennesker. Hun skrev for Dagbladet Politiken og lavede indslag til Radioavisen og P1. Samme år var hun med til at tilrettelægge serien Islams Ansigter på P1.

I 2012 debuterede hun med den anmelderroste bog “Til te hos Taleban“, der også lå på bestsellerlisten.

Awards

Simi Jan er blevet hædret med flere priser for sin journalistisk. Her er nogle af dem:

Marts 2015: Hædret som ”lyserød elefant nummer 100” for at være en af de 100 ”synlige, usædvanlige kvinder, der på markant vis har præget samfundsdebatten i de seneste 100 års danmarkshistorie.”
”Der er ingen tvivl om, at Simi Jan er fremtiden. Hun er en ung kvinde med indvandrerbaggrund, som bruger sin egen baggrund professionelt og sine personlige erfaringer i sine reportager fra steder, som de færreste kender.
Midt i al den krig og gru og terror, vi oplever, fortæller hun også jævnligt historier om almindelige mennesker fra Kabul og omegn og flytter dermed grænserne for, hvad der er interessant at fortælle i en verden med krig, religiøse konflikter og politik uden demokrati.«
Jytte Hilden, tidligere kulturminister og initiativtager til “99 lyserøde elefanter”.
Nogle af de andre lyserøde elefanter er Emma Gad, Karen Blixen, Nathalie Zahle, Sofie Gråbøl og Helle Thorning-Schmidt.

November 2013: Danners ærespris for at sætte fokus på vold mod kvinder:
“Vi kender hende som korrespondenten, der med et sjældent nærvær leverer vedkommende og væsentlige historier, og som en kvinde, der ikke er bange for at råbe op, når hun oplever uretfærdighed. For sit arbejde med at sætte fokus på kvinders rettigheder og ligestilling i særligt Afghanistan får hun Danners Ærespris 2013.”
Tidligere modtagere af Danners ærespris er blandt andre Hanne-Vibeke Holst og Ole Henriksen.

November 2012: Zonta Danmarks kvindepris.
“Simi Jan har på forbilledlig vis formået at vise verden, at der er muligt at give et engageret billede af begivenheder fra et af verdens brændpunkter. Ikke bare billeder af vold og terror, men en mere nuanceret fortælling, der går bag de mennesker, der er direkte involveret…Som kvinde er hun gået bag facaden, er blevet inviteret ind bag murene og har taget den udfordring op, det er at være med til at nedbryde de fordomme, vi som danskere kan have om forholdene i muslimske lande.”

Oktober 2012: ”The Outstanding Young Person” af JCI med følgende begrundelse:
”I en alder af kun 33 år har vores modtager allerede gjort mere for forståelse for andre kulturer, end de fleste med stort møje og besvær ville kunne nå i et helt liv”.
Tidligere modtagere af TOYP prisen er blandt andre Lene Espersen, Ole Bornedal, Caroline Wozniacki og Christian Stadil.

Maj 2012: Dansk Kvindesamfunds respekterede Mathildepris, for at sætte fokus på manglen på kvinderettigheder i Afghanistan.   

Januar 2012: Den prestigefyldte og respekterede Berlingske Fonds Journalistpris – Danmarks største journalistpris. Nogle af ordene lød: ”Simi Jan har ikke fået noget forærende, hun har erobret karrieren…Det er historien om en self-made woman, der med en sjælden energi udfører sin journalistik.”

August 2008: Årets TV-Talent ved TV-branchens årlige TV-Festival med ordene:
”…en journalistisk fortæller, der brænder for den gode historie, om mennesker og det samfund, de lever i…Vi har at gøre med en ung, modig, kompromisløs og viljestærk reporter. En blændende tv-fortæller.”  

Til te hos Taleban

Simi Jans anmelderroste debutbog Til te hos Taleban udkom i oktober 2012.

I næsten fem år boede Simi Jan i nogle af verdens farligste lande, Pakistan og Afghanistan. Det blev ikke alene en intens kærlighedsaffære med de to nationer, men også en personlig rejse, hvor hun fandt sin egen snørklede historie og identitet midt i krigen.

Simi Jan mødte hævntørstige talebankrigere og sexede fotomodeller. Fik tilbudt ægteskab af en grønøjet mullah og var hjemme hos en mor, der er parat til at miste sin søn i hellig krig. Hun oplevede arrangerede ægteskaber – mellem kristne – og drak te hos ”Talebans Godfather”, der trænede hellige krigere i Afghanistan i 1980’erne.

Til te hos Taleban er Simi Jans personlige og stærke beretning om en evig søgen efter den anden side af historien. Om hvordan kampen mod terror påvirkede og forandrede de to lande i de skelsættende år, hun boede der. Og om at møde grænseløs gæstfrihed fra fremmede, der lever midt i en anden virkelighed.

POLITIKEN
Læs mere
Mere end Talebanskæg og bomber...Simi Jan giver stemmer til pakistanske og afghanske skæbner, der sjældent bliver hørt i medierne….Det er disse paradokser, nuancer og små menneskelige fortællinger, der sjældent når frem i mediebilledet, der skærper læserens sanser for en region, der ellers kun er kendt for terror og krig.
WEEKENDAVISEN
Læs mere
Simi Jan har det hele: mod, dristighed, kulturkendskab, sprogkundskaber, det rette køn og en mor, der selv er alle mønsterbryderes moder…Simi Jans baggrund betyder, at rigtig meget af den støj, der som oftest er på linjen mellem journalisten og de lokale, er fraværende.

Kontakt Simi Jan

Her kan du booke Simi Jan, som er korrespondent for TV2 Nyhederne i Mellemøsten og som i en årrække har boet i Pakistan og Afghanistan. De fleste danskere vil nok kende hende fra tv-skærmen.

Hvis du har spørgsmål til Simi Jan eller ønsker at booke hendes foredrag, så er du velkommen til at udfylde kontaktformularen. Du får svar hurtigst muligt.

Scroll to Top